Om Johan Ohlson

Ur Aftonbladet Söndag/20101118

”Drömmen är en pusselbit till ditt inre”

Söndags nye expert Johan Ohlson om hur drömterapin gav honom ett nytt liv

OLIKA JOBB. Förutom drömtolkandet har Johan Ohlson också jobbat som manusförfattare till bland annat Parlamentet i TV4.

En livskris fick författaren Johan Ohlson att hitta drömtolkningen. Nu vill han hjälpa andra att upptäcka ”nyckeln till inre harmoni”. – Med drömmens hjälp kan du få rätsida på ditt liv, säger han.

Tänk dig att du har en bästa vän. Någon som berättar sanningen för dig, vare sig den är behaglig eller brutal. Någon som varnar dig, tipsar dig och guidar dig i rätt riktning i livet. Precis en sådan vän kommer till dig när du sover. Drömmen. Det menar Söndags nya expert, drömtolkaren, författaren och manusförfattaren Johan Ohlson, aktuell med boken ”Drömtolkning – guida dig själv till ett bättre liv”.

– Drömmarna bearbetar det som sker i livet. Det finns alltså en slags referens som talar om vad du bör och inte bör göra, på ett ärligt sätt. Det är ett litet skådespel i ditt inre som du kan analysera, säger han.

Johan Ohlson hittade själv drömtolkningen när han var i 30-årsåldern. Han var singel, ofta ute på krogen och jobbade som lärare på Journalisthögskolan i Stockholm. Det var mycket ”snurr och stress” i hans liv. Men att prata om känslor var inte aktuellt. En dag svimmade han på en lektion och kördes i ilfart till Danderyds sjukhus. En livskris hade gjort att han klappat ihop och fått känningar i hjärtat.

En före detta flickvän övertygade honom om att börja i terapi. Johan, som egentligen inte gillade tanken, gav efter. Han råkade komma till Nils Rudelius, en av Sveriges (på den tiden få) jungianer. Han fokuserade mycket på drömmar i sin terapi. Mötet blev början på en livsförändrande resa.

– Rudelius fick mig att inse att man är enbent utan drömmen. Jag är en tänkande människa som styr min vardag med viljans kraft. Samtidigt är viljan en liten båt som gungar på mitt omedvetnas hav. Jag måste ta del av båda för att kunna navigera i livet.

Terapin ledde Johan mot en parallell karriär. Förutom journalistiken och humorskrivandet för bland annat ”Parlamentet” har han utbildat sig på Institutet för drömpsykologi i Solna. Han har tolkat drömmar i radio, under föredrag och sittningar.

– Det har inte varit helt lätt att kombinera. Grabbarna i ”Parlamentet” tycker ju att man håller på med ett jäkla flum när man pratar drömmar. Men jag trivs med att röra mig i olika världar!

Du jobbar med en del kändisar. Har du tolkat deras drömmar?

– Ja, Rickard Sjöberg (programledare för ”Postkodmiljonären”) och jag pratar mycket drömmar. Från början var han skeptisk och ställde många kritiska frågor, men efter att ha vridit och vänt på hans drömmar har han erkänt att det är mycket som stämmer. Han har till och med skrivit förordet till min bok!

– Men vare sig Claes Malmberg eller Robert Gustafsson vill prata drömmar. Claes mediterar ju mycket, ”Jag drömmer ju ingenting!” säger han. Men det gör han ju visst. Alla människor drömmer.

Johan Ohlson är noga med att betona skillnaden mellan drömtolkning och drömtydning. Det förstnämnda baseras på djuppsykologi. Det sistnämnda har funnits i alla tider då människor siade om framtiden i drömmar. Ungefär som horoskop och astrologi.

– Drömforskning är ett ganska nytt ämne, som började med Freud för 120 år sedan. Även psykoterapin hade från början ett löjets skimmer över sig. ”Varför ska man rota i det inre”, var inställningen.

Men kom igen, varför bry sig om vad som händer när vi sover?

– Struntar du i drömmarna lever du bara ett halvt liv. Du missar ett hjälpmedel och viktiga pusselbitar till ditt inre! Demokratiskt och alldeles gratis.

Vilka är de vanligaste drömmarna?

– Sex, att flyga eller att bli jagad till exempel. Men de betyder olika för olika människor. Du kan aldrig tolka en dröm utan att se till sammanhanget. ”Jag drömde att jag hade sex med Zlatan.” Jaha, är du frustrerad, singel eller kär? Och vad står Zlatan för?

Finns sanndrömmar?

– Ja, jag har hört flera exempel. Man kan förklara många av dem med att händelsen ”ligger i luften”. Kanske drömmer man att en svårt sjuk släkting ska dö. Eller att en stökig person ska få sparken. Men det finns sanndrömmar som närmar sig det gåtfulla också.

Har du drömt om Söndag nyligen?

– Haha, ja det har jag faktiskt! Jag drömde att en kompis flyttlass hade vält och han stod orolig vid vägkanten. Jag kom körandes i min bil och bad honom att följa med. Så såg jag er logga… Kanske kopplar jag ihop hans oro med en viss nervositet över att bli ny drömtolkare i Söndag. Men drömmen signalerar att vi är på väg framåt, så det är positivt, säger Johan Ohlson.