Media

Drömsamtal i Aftonbladet Söndag 2010:

dromtolkare-fakta1_1328061w

”Jag drömmer att min fru är otrogen”

Aftonbladets drömtolkare Johan Ohlsson tyder läsarnas drömmar.

Klient: Peter, 43 år, avdelningschef.

Dröm: Min fru jobbar på en bordell.

Drömtolkare: Johan Ohlson.

Samtalstid: 1 timme.

Johan Ohlson är utbildad drömcoach vid Institutet för drömpsykologi i Solna och har skrivit boken ”Drömtolkning – guida dig själv till ett bättre liv”.

 

Peter om sin dröm:

Jag och min fru ska ut på en joggingrunda i villaområdet där vi bor. Vi börjar springa och jag ser oss liksom på avstånd. Som i ett perspektiv där hon är närmare och jag längre bort och mycket mindre. Sen ser jag att det inte beror på perspektivet, jag är mycket mindre. Hon springer ifrån mig och jag har inte

en chans. Jag kommer fram till ett industriområde med ett sunkigt hus, där inne är det en bordell. Min fru är prostituerad. Jag ser att en man är på väg mot henne, hon ler mot mig och säger att jag inte har råd. Jag minns inte säkert men jag tror att hon går iväg med den andre mannen. Det är ett hopp i drömmen och vad jag minns sen är att jag sitter i vår nya bil. Jag ska köra men bilen rör sig inte. Det har växt ett träd genom bilen. Jag går runt bilen för att kolla vad jag ska göra. När jag öppnar bakluckan så står där en flyttkartong under en massa bråte med startkablar, varningstrianglar, bromsolja och liknande. Flyttkartongen är öppnad och överst ligger en grön tröja.

Hur har du och din fru det tillsammans?

– Vi har det bra ekonomiskt, jag tjänar bra och min fru är tillbaka på jobbet efter mammaledigheten. Vi har en gemensam dotter som är två år nu, hon är min solstråle i livet, och så har jag två tonåriga ”bonusbarn”, som hon har sedan sitt tidigare äktenskap. Visst är det slitningar ibland men det är det väl i alla familjer.

Vad är det som drabbar dig i den här drömmen?

– Jag känner fortfarande obehag när vi talar om det. Dels är det scenerna med min fru som prostituerad, men jag känner också en press av hela drömmen som är svår att sätta fingret på.

Vad är det som inte känns bra?

– Hur vår relation har utvecklats. Vi träffades på jobbet och vi har varit ett par i fem år nu. Hon var nyskild och hade det lite jobbigt. Jag bjöd ut henne några gånger och så tände det till. Hon är den snyggaste kvinna jag någonsin varit tillsammans med och jag kunde inte riktigt fatta att hon var intresserad av mig. Det kändes nästan overkligt men helt fantastiskt, jag svävade som på moln och när hon sen svarade ja när jag frågade om hon ville gifta sig med mig var jag helt salig. Enda gången in mitt liv som jag känt verklig lycka, förutom när vår dotter föddes.

Drömmen fokuserar mycket på din fru, varför tror du att hon har så stor plats?

– Allt i mitt liv känns bra, jobbet, familjelivet, vännerna, allt utom själva relationen. Jag litar inte på den. Hon är på något sätt både lyckan – och själva problemet i mitt liv.

Vad är det du inte litar på?

– Att det ska hålla, att jag ska kunna fortsätta att vara lycklig och ha kvar henne. Själv tycker jag att jag ser rätt ”vanlig” ut så när vi blev ett par kändes det som om jag vunnit högsta vinsten. Jag känner att jag aldrig kommer att träffa en sådan kvinna igen om det tar slut. Jag kände mig riktigt ledsen när jag vaknade, som att det var slut mellan oss. Fast ingenting tyder på det och ingen har sagt något så var det en känsla av tomhet.

Finns det några tecken på att hon vill lämna dig?

– Nej, men hon är liksom inte närvarande, vi har tappat den kontakt vi en gång hade. Det som var själva relationen, det som var vi.

I drömmen ska ni ut och jogga, brukar ni göra det?

– Det händer, men hon är faktiskt mycket mer vältränad än vad jag är. Träningen blir som en rival. Det händer att vi bråkar om det och hon blir verkligen sårad eftersom det är en så viktig del av hennes liv. Jag vill inte ta ifrån henne det, men det känns som att löpningen är viktigare än vad jag är. Hon upplever mig nog ibland som ängslig, ”kletig” har hon sagt. På senare tid har den där osäkerheten slagit över i att jag börjat övervaka henne, fråga ut henne, ja jag har varit svartsjuk helt enkelt.

Finns det orsak till din svartsjuka?

– Nej, jag tror inte att hon skulle vara med någon annan och så men hon är lite flirtig, talar ofta uppskattande om andra män.

Vilka associationer får du av drömmens mest laddade scen? Den när du kommer till bordellen?

– Jag kan säga att vi sällan har sex, det känns som om hon undviker det. Ser till att det inte blir av. På kvällarna är hon trött och på morgnarna är hon ute och springer. Det känns som om hon springer av just det skälet ibland. Och så det där att hon kommer att välja någon annan en gång, kanske.

Har du talat med henne om det?

– Nej, bara kastat ut det när vi har grälat. Det är väldigt jobbigt att tala om det. Jag vågar inte ta initiativ till sex heller, jag är nästan säker på att bli avvisad. Jag vet nästan inte hur jag ska göra längre. Varje kväll har jag en förhoppning, som blir en besvikelse och en slags ilska. Då händer det att jag blir sittande vid datorn, kollar lite på SVT Play och glider över på porrsajterna. Det är väl därifrån jag har fått bilderna av bordellen jag drömmer om.

Hon går med en annan man och säger att du inte har råd med henne?

– Vi kommer tydligen till otroligt jobbiga nivåer, saker som jag inte riktigt vet om jag vill prata om. Men om jag ska skärskåda vår relation så kanske det har någonting att göra med att jag har en obehaglig känsla av att hon tog mig för att jag skulle trygga hennes liv.

Varför tänker du så?

– Av det värsta skäl som finns, att jag känner att hon inte älskar mig. Det känns hela tiden. Smygande som i en skräckfilm.

Drömmen tar en oväntad vändning. Finns bilen på riktigt?

– Ja det är en BMW som jag är väldigt stolt över. Den har jag drivit igenom själv för att jag ville ha den.

Den sista delen av drömmen handlar om dig själv, du ska köra iväg men du kommer ingenstans för bilen sitter fast, det har växt ett träd genom den. Under allt bråte i bagageluckan finns en flyttkartong. Vad var det i kartongen?

– En tröja som en tidigare flickvän stickade till mig.

Säg ett ord som karaktäriserar ditt ex.

– Hon var väldigt ”tvåsam.